Kde se pěstovaly geneticky modifikované rostliny?

Obsah

Kde se pěstovaly geneticky modifikované rostliny?

Kde se pěstovaly geneticky modifikované rostliny?

Koncem roku 1999 se geneticky modifikované rostliny pěstovaly po celém světě na přibližně čtyřiceti milionech hektarů, i když ne vždy se jednalo o plodiny určené k jídlu. Jsou geneticky upravené potraviny bezpečné? Znamenají vědecké techniky používané ke genetické modifikaci plodin nějaké ohrožení životního prostředí?

Co jsou geneticky modifikované potraviny?

Geneticky modifikované potraviny jsou potraviny, které jsou vyrobeny z geneticky modifikovaných organismů. Tyto organismy jsou výsledkem laboratorní práce, při níž se geny z jednoho druhu vloží do jiného. Technologie genetického inženýrství (GI) nemá s tradičním křížením nic společného a nese s sebou specifická rizika.

Jak se potraviny geneticky upravují?

Jak se potraviny geneticky upravují? Věda, která umožnila GM, se označuje jako potravinářská biotechnologie, to znamená použití moderní genetiky k tomu, aby se zdokonalily vlastnosti rostlin, živočichů a mikroorganismů používaných při výrobě potravin. Ovšem nápad zasahovat do živých organismů je téměř tak starý jako zemědělství samo.

Jaký je výzkum genetických modifikací?

Teoretický výzkum problematiky související s genetickými modifikacemi (GM) zahrnuje modelové druhy, studium různých metod transformace, využívání různých konstruktů nebo identifikaci cílových genů u různých organizmů.

Související příspěvky: