Jaké jsou příznaky kožní plísně?

Obsah

Jaké jsou příznaky kožní plísně?

Jaké jsou příznaky kožní plísně?

Jaké jsou příznaky kožní plísně? Záleží na původci. Jak již bylo řečeno, antropofilní plísně (přenosné z člověka na člověka) postihují nejčastěji meziprstí nohou a chodidla, kde se projevují svěděním, olupováním, někdy trhlinami. Nehty postižené plísní ztrácejí lesk, bývají žlutě zbarvené, ztluštělé, drolivé.

Co mohou plísně zkazit?

Ušlechtilé plísně ale mohou zkazit potraviny, pro které nejsou určeny. Některé plísně produkují zdraví škodlivé látky zvané houbové jedy (mykotoxiny). Tyto látky mohou vyvolávat závažná onemocnění i smrt, v závislosti na požitém množství kontaminované potravy, délce expozice a věku a celkovém zdravotním stavu dotyčné osoby ( 11 ).

Co jsou plísně?

Plísně (houby) pro správný růst potřebují dostatek vlhkosti a nějakou organickou hmotu, na kterou se mohou uchytit, takže potraviny pro ně představují dokonalou živnou půdu. Existuje tisíce různých druhů plísní a nachází se všude kolem nás. Plísně jsou v podstatě způsob, jak příroda "recykluje" svůj vlastní odpad.

Je to plíseň nehtů a pokožky?

Ano, plíseň nehtů a pokožky je vyvolána stejným druhem. Vyvolavatel infekce se nejčastěji uchytí v meziprstích nohou a odtud se přenáší na nehty nohou, vzácněji na ruce nebo do třísel.

Související příspěvky: