Jak můžeme množit hortenzií?

Obsah

Jak můžeme množit hortenzií?

Jak můžeme množit hortenzií?

Většinu hortenzií můžeme množit dělením trsů, hřížením. Snadné je množení bylinnými nebo kořenovými řízky, a to v červnu až srpnu. V písku nebo množárenském substrátu zakoření za 15–20 dnů. Po zakořenění řízky necháváme v pařeništi, studeném skleníku nebo květináči na chráněném místě až do dalšího roku, aby nenamrzly.

Kdy stříháme hortenzie?

Hortenzie stříháme zásadně až na jaře, koncem léta po odkvětu odstřihneme jen suchá květenství nebo uschlé části výhonů. Hortenzii velkolistou stříháme tak, že větvičku, která kvete na jednoletém dřevě, zastřihneme na jaře nad prvním párem zdravých pupenů. Hortenzie latnatá a hortenzie stromečkovitá kvetou na letošním dřevě.

Jak chránit hortenzie na zimu?

Na zimu je potřeba k hortenziím nahrnout lehčí substrát, nebo vrstvu spadaného listí či chvojí (mladé rostliny je potřeba před mrazy chránit více, starší jsou již odolnější). Některé hortenzie se dají i s uschlým květenstvím jemně svázat větvemi k sobě a celý tento svazek přikrýt netkanou textilií nebo jutovinou.

Jak použít substrát na hortenzie?

1 Výsadba a substrát:. Nejzásadnějším při samotné výsadbě je příprava substrátu. Lze si pomoci zakoupením již... 2 Ochrana rostlin na zimu:. Na zimu je potřeba k hortenziím nahrnout lehčí substrát, nebo vrstvu spadaného listí či chvojí... 3 Choroby a škůdci:. Hortenzie příliš na choroby a škůdce netrpí, nicméně i u nich se může pár nemocí objevit. More ...

Související příspěvky: