Kdo je největší dodavatel zemního plynu v Evropě?

Obsah

Kdo je největší dodavatel zemního plynu v Evropě?

Kdo je největší dodavatel zemního plynu v Evropě?

Zemní plyn dodávaný z Alžírska patří mezi plyny typu H. Nizozemí je nejvýznamnějším západoevropským dodavatelem zemního plynu. Plyn z ložiska Groningen patří mezi plyny typu L, tedy mezi plyny s nižším spalným teplem. Česká republika nemá žádná významná ložiska zemního plynu.

Kdo je největším producentem zemního plynu?

Tento plyn patří mezi plyny typu H a na rozdíl od ruského zemního plynu má větší podíl vyšších uhlovodíků a tím i vyšší spalné teplo. Alžírsko je největším producentem zemního plynu na africkém kontinentu.

Co je příčinou vzniku zemního plynu?

Organické teorie označují jako příčinu vzniku zemního plynu postupné uvolňování při vzniku ropy nebo uhlí jako důsledek postupného rozkladu organického materiálu. Podle těchto teorií byly tedy na samém počátku rostlinné a živočišné zbytky. Ve prospěch teorie svědčí fakt, že se zemní plyn vyskytuje právě v ložiscích ropy nebo uhlí.

Jaké uhlovodíky obsahují zemní plyn?

Ze skupiny vyšších uhlovodíků obsahuje zemní plyn především nasycené uhlovodíky, které jsou za normálních podmínek plynné, a to etan, propan a butan. V některých ložiscích obsahuje zemní plyn také uhlovodíky, které jsou za normálních podmínek kapalné (od pentanu výše).

Související příspěvky: