Jak dlouho byste měli užívat antibiotika?

Obsah

Jak dlouho byste měli užívat antibiotika?

Jak dlouho byste měli užívat antibiotika?

Některá antibiotika stačí užívat pouze tři dny, v těle ale zůstávají další týden a ještě léčí infekci. Doma byste měli zůstávat po tu dobu, kdy antibiotika působí. Infekce organismus vyčerpává, po nemoci by měla následovat rekonvalescence.

Co může způsobit nesprávné užívání antibiotik?

Nesprávné užívání antibiotik může mít následky nejen pro zdraví chybujícího pacienta, ale i pro celou naši populaci. Bakterie totiž i kvůli našemu špatnému zacházení s antibiotiky vůči nim získávají odolnost.

Proč bychom měli užívat antibiotika proti infekcím?

A tak hrozí, že bychom se jednou mohli stát vůči bakteriálním infekcím bezmocní, jako tomu bylo před objevem těchto život zachraňujících léků. „Antibiotika jsou vázána na lékařský předpis a pacienti by je rozhodně neměli užívat bez lékařského dohledu,“ upozorňuje Michaela Bažantová, tisková mluvčí České lékárnické komory.

Jak dlouho prodloužíte dávku antibiotika?

Dávkovací intervaly dodržujte, odpovídají délce účinku antibiotika v těle: proto se některá užívají po 6 hodinách, jiná po 8 nebo 12 hodinách. Když interval mezi předepsanými dávkami prodloužíte, bakterie se zase začnou množit. Pokud interval prodloužíte jen mírně, další dávku si vezměte zase podle původního plánu.

Související příspěvky: