Co může být příčinou rozvoje lymfatického otoku?

Obsah

Co může být příčinou rozvoje lymfatického otoku?

Co může být příčinou rozvoje lymfatického otoku?

Příčinou rozvoje lymfatického otoku může být vrozená vývojová porucha mízního systému (primární lymfedém) nebo získaná porucha mízního systému (sekundární lymfedém).

Jaké jsou otoky primární lymfedému?

Otoky jsou vždy asymetrické, jedno- nebo oboustranné. I když zvláště vrozené typy lymfedému postihují většinou obě končetiny, nebývá rozsah postižený stejný. Zvláště těžké otoky mohou tvořit kožní převisy a deformity – elefantiázu (tzv. sloní noha). Primární lymfedém se šíří od periferie směrem vzhůru.

Jak se setkáváme s otoky lymfedémů?

Velkou skupinu lymfedémů tvoří poúrazové otoky. Méně často se setkáváme s otoky pooperačními – nejčastěji po cévně rekonstrukčních operacích v oblasti dolních končetin, odstranění uzlin v oblasti třísel a podpaží, po chirurgických zákrocích při nádorech hlavy a krku, méně často po operacích křečových žil.

Co jsou lymfatické uzliny?

Lymfatické uzliny jsou vlastně drobné rozšíření v určitých místech lymfatických cév. Jsou někdy nesprávně označovány jako lymfatické žlázy. Mají velmi rozdílnou velikost – od zcela mikroskopických až do dvou a půl centimetru v průměru. Každá uzlina je tvořena tenkým vazivovým pouzdrem a vnitřní lymfatickou ...

Související příspěvky: