Které planety jsou viditelné od Slunce?

Obsah

Které planety jsou viditelné od Slunce?

Které planety jsou viditelné od Slunce?

Zatímco vnitřní planety mohou dosáhnout jen určité maximální úhlové vzdálenosti od Slunce, mohou mít vnější planety od Slunce libovolnou úhlovou vzdálenost. Přirozeně i u každé z těchto planet nastává konjunkce se Sluncem, tehdy taková planeta není viditelná. Nemůžeme zde však rozlišovat mezi horní a dolní konjunkcí.

Proč se planety předhánějí vnější?

Vnitřní planety proto stále předhánějí vnější. To vede spolu s měnící se polohou vůči Slunci a Zemi k rozdílným podmínkám viditelnosti. Začněme nejprve Merkurem a Venuší, které kolem Slunce obíhají uvnitř zemské dráhy. Pokud jsou zhruba v témže směru jako Slunce, zůstávají pro nás neviditelné. Taková poloha se také nazývá konjunkce se Slunce.

Kde je vnitřní planeta viditelná?

Když se vnitřní planeta jeví pozemskému pozorovateli v největší úhlové vzdálenosti od Slunce, nastávají obecně nejlepší podmínky její viditelnosti. Takové postavení označujeme jako největší východní nebo západní elongace od Slunce. V období kolem své největší východní elongace je planeta viditelná večer, během západní elongace ji spatříme ráno.

Související příspěvky: