Jak se pěstují brambory v České republice?

Obsah

Jak se pěstují brambory v České republice?

Jak se pěstují brambory v České republice?

V současné době se plocha brambor, pěstovaných v České republice, pohybuje na úrovni 44 tisíc hektarů – z toho 3,7 tisíc ha sadby a cca 5 tisíc ha je určeno pro výrobu škrobu. Brambory jsou zařazeny do botanické čeledi lilkovitých, stejné jako rajčata, lilek, tabák a rulík.

Jak připravit bramborové záhony?

Brambory totiž vyžadují kyprou a dobře propustnou půdu. Malé záhony se nejlépe kypří ručním prutovým kypřičem nebo elektrickou motyčkou. Po nakypření začněte s přípravou výsadby – vyoráte či motyčkou si vytvoříte brázdu, do které vkládáte brambory. Nebo využijete metodu hrobkování, to znamená, že vykopete jen jednotlivé "hrůbky" neboli jamky.

Kde jsou brambory pěstovány?

Brambory pocházejí z Jižní Ameriky, kde je Indiáni v Andách pěstují již přibližně 5000 let a v průběhu generací se jim podařilo snížit jejich hořkou chuť a toxicitu. Primitivní odrůdy brambor se tam staly jednou z hlavních plodin asi ve 3. století.

Co dělat, když brambory vypěstujete?

Pěstování brambor není žádná věda. Zvládne to i začínající zahrádkář. Nevyžaduje žádné zvláštní znalosti ani dovednosti. A kdo jednou vlastnoručně vypěstované brambory ochutná, už nikdy nebude chtít ty ze supermarketu. Pokud tedy máte k dispozici volný záhon, zkuste letos brambory vysadit.

Související příspěvky: