Jak se začalo s letním časem na území dnešního Česka?

Obsah

Jak se začalo s letním časem na území dnešního Česka?

Jak se začalo s letním časem na území dnešního Česka?

Na území dnešního Česka se s letním časem poprvé začalo za Rakouska-Uherska, později byl ale zrušen a následně opět na pár let zaveden. Naposledy byl letní čas zaveden v roce 1979 v rámci tehdejšího Československa a od té doby už se drží dodnes.

Kdo je datum zavedení letního času v České republice?

Oficiální datum zavedení letního času v České republice. V roce 1979 se stal oficiálním datem zavedení letního času 1. duben; v roce 1981 se ustálilo pravidlo, že letní čas bude napříště zaváděn pravidelně poslední březnový víkend a ukončen bude poslední zářijový víkend.

Jak se přechází na letní čas?

Pravidla změny času. Na letní čas se přechází každý rok poslední neděli v březnu v 02:00:00 SEČ na 03:00:00 SELČ. K návratu na zimní čas dochází poslední neděli v říjnu v 03:00:00 SELČ na 02:00:00 SEČ.

Co je letní čas?

Letní čas (anglicky daylight saving time – DST či summer time) je označení systémové úpravy měření a udávání času, při které se po část roku (okolo letních měsíců) nepoužívá čas daný příslušným časovým pásmem, ale používá se čas, který je o určitou hodnotu (obvykle o 1 hodinu) posunut dopředu.

Související příspěvky: