Jak ovládat regulační systém?

Obsah

Jak ovládat regulační systém?

Jak ovládat regulační systém?

Regulační systém je většinou vybaven vlastní inteligencí, která si postupně zjistí charakteristiky jednotlivých místností a podle toho přizpůsobí jejich vytápění. Komplexní regulační systém lze také ovládat vzdáleně přes mobilní telefon nebo přes internet v závislosti na typu systému.

Jaký je rozdíl mezi regulací a ovládáním?

Autor vysvětluje rozdíl mezi pojmy regulace a ovládání. Vyjmenovává základní odlišnosti a prezentuje je na příkladech. Automatické řízení ve vytápění a vzduchotechnice se uskutečňuje samostatně pracujícími stroji a přístroji, které často představují komplexní zařízení.

Jaké jsou protiklady mezi regulací a ovládáním?

Obr. 2 schématicky ukazuje protiklady mezi regulací a ovládáním pro vytápění místnosti, kde akčním členem je ventil s motorem. U ovládání (obr. 2a) je měřena teplota venkovního vzduchu te venkovním teplotním čidlem a předávána ovládacímu přístroji.

Jak funguje regulační odchylka?

Z blokového schématu (obr. 1) se snadno pozná, že regulace je charakterizována následujícími kroky: vznik regulační odchylky e = w - y; porovnáním skutečné hodnoty regulované veličiny y s požadovanou hodnotou w; zpracování regulační odchylky tak, že díky změně akční veličiny u se regulační odchylka zmenší či odstraní.

Související příspěvky: