Jak vznikají nerosty a horniny?

Obsah

Jak vznikají nerosty a horniny?

Jak vznikají nerosty a horniny?

Jak vznikají nerosty a horniny 1 Svět krystalů. Nerosty mají svou vnitřní strukturu. Jsou tvořeny pravidelně uspořádanými atomy nebo molekulami. 2 Nerosty se rodí v horninách. Více nerostů pohromadě vytvoří horninu. V hornině mohou být dva nerosty, ale i třeba dvacet. 3 Horniny magmatické. Horninám magmatickým říkáme česky vyvřeliny. Oba výrazy nám hodně prozradí. Jsou z... More ...

Jak se dělí horniny?

Horniny se dělí podle způsobu jejich vzniku do tří základních skupin: vyvřelé (magmatické), usazené (sedimentární) a přeměněné (metamorfované) Vyvřelé horniny (magmatické) Vyvřeliny vznikly utuhnutím roztavené hmoty (magmatu). K jejich vzniku byla nutná vysoká teplota.

Jak zjistit stáří hornin pod nohama?

Chtějí vědět, odkud pocházejí, jak vznikl život nebo třeba jak vznikla naše planeta. Není tedy divu, že se odedávna vědci snaží zjistit, jak datovat ten či onen předmět nebo třeba jak zjistit stáří hornin pod našima nohama. Metod, jak určit stáří různých objektů, je hned několik.

Jaký je stáří kanadské horniny?

Zatímco se kanadské horniny datují na stáří kolem 4 miliard let, je hornina v Evropě stará jen asi 0,5 miliardy let. Uran se ale nehodí jen k určení stáří horniny. V jednotlivých minerálech se s jeho pomocí dá prozkoumat i jeho minulost - konkrétně teplota, kterou musel minerál snášet.

Související příspěvky: