Jaké je správné nahuštění pneumatik?

Obsah

Jaké je správné nahuštění pneumatik?

Jaké je správné nahuštění pneumatik?

Správné nahuštění pneumatik by se podle odborníků mělo kontrolovat každý 14 dní, nejlépe však při každém tankování, a před každou delší cestou. Některé čerpací stanici nabízí k dispozici kompresory sloužící ke kontrole tlaku i dohuštění. Rychlejší opotřebení až o 50 % - podhuštění způsobuje nadměrné ojíždění ramenních části pneumatik.

Jaký je tlak v pneumatikách?

Špatný tlak dále zvyšuje riziko aquaplaningu, prodlužuje brzdnou dráhu a také snižuje jízdní stabilitu v zatáčkách. Tlak v pneumatikách je rovněž závislý na teplotě vzduchu. Pro kontrolu tlaku je ideální teplota vzduchu 20 °C. Čím více teplota vzduchu klesá, tím je tlak v pneumatice nižší a naopak.

Co se děje při přehuštění pneumatiky?

V případě přehuštění dochází k deformaci pneumatiky opačným směrem a střed dezénu je vytlačovaný ven. Jízda na takových pneumatikách je značně nekomfortní a opět se snižuje kontrola nad vozidlem. Špatný tlak dále zvyšuje riziko aquaplaningu, prodlužuje brzdnou dráhu a také snižuje jízdní stabilitu v zatáčkách.

Jaká je správná hodnota pneumatiky?

Správná hodnota závisí na konstrukci vozidla, na typu a velikosti pneumatik či rozložení hmotnost na nápravy. Je-li pneumatika nahuštěna špatní, dochází k rychlejšímu opotřebení, zvýšení spotřeby, snížení komfortu při jízdě i bezpečnosti jízdy.

Související příspěvky: