Proč je pneumatika přehuštěná?

Obsah

Proč je pneumatika přehuštěná?

Proč je pneumatika přehuštěná?

Přehuštěná pneumatika je zase příčinou opotřebení střední části běhounu. Vyšší náklady na spotřebu paliva až o 6 % - podhuštěním pneumatik se zvyšuje jejich valivý odpor, což zvyšuje vyšší spotřebu paliva. Nižší tlaku se využívá při jízdě v terénu, kdy podhuštěné pneumatiky lépe přilnou k nerovnému povrchu.

Jaké je správné nahuštění pneumatik?

Správné nahuštění pneumatik by se podle odborníků mělo kontrolovat každý 14 dní, nejlépe však při každém tankování, a před každou delší cestou. Některé čerpací stanici nabízí k dispozici kompresory sloužící ke kontrole tlaku i dohuštění. Rychlejší opotřebení až o 50 % - podhuštění způsobuje nadměrné ojíždění ramenních části pneumatik.

Co se děje při přehuštění pneumatiky?

V případě přehuštění dochází k deformaci pneumatiky opačným směrem a střed dezénu je vytlačovaný ven. Jízda na takových pneumatikách je značně nekomfortní a opět se snižuje kontrola nad vozidlem. Špatný tlak dále zvyšuje riziko aquaplaningu, prodlužuje brzdnou dráhu a také snižuje jízdní stabilitu v zatáčkách.

Co je pneumatika?

Pneumatika, plášť neboli obruč je vzduchem plněná pružná součást kol dopravních prostředků. Má obvykle tvar toroidu a je nasazena na vnějším obvodu ráfku.Zajišťuje přenos sil mezi koly a vozovkou a působí také jako primární odpružení. Uvnitř pneumatiky bývá vzdušnice (lidově nazývaná duše), ale často se používají i bezdušové pneumatiky.

Související příspěvky: