Jaké je správné umístění chladiče motoru?

Obsah

Jaké je správné umístění chladiče motoru?

Jaké je správné umístění chladiče motoru?

Podmínkou správné funkce je umístění chladiče poměrně vysoko nad motorem a celý systém musí být zaplněn kapalinou. Jen tak lze dosáhnout potřebného rozdílu teplot a nepřerušení oběhu, chladicí kapaliny. Při ochlazování stěn chladicího pláště motoru se zvyšuje teplota chladicí kapaliny, která v důsledku toho řídne, stává se lehčí a stoupá vzhůru.

Proč se kapalina v chladiči ochlazuje?

Při ochlazování stěn chladicího pláště motoru se zvyšuje teplota chladicí kapaliny, která v důsledku toho řídne, stává se lehčí a stoupá vzhůru. Přes chladič vlivem rychlosti jízdy vozidla proudí vzduch a kapalinu v chladiči ochlazuje.

Co je proudění chladící kapaliny?

Proudění neboli cirkulaci chladicí kapaliny podporuje obvykle oběhové čerpadlo a proudění chladícího vzduchu přes chladič ventilátor chlazení. Chladicí kapalinou byla původně voda, ale ta se musela za mrazu vždy vypustit, aby nedošlo k roztržení chladicího pláště motoru a chladiče.

Co se ztrácí v chladicích žeber motoru?

Chlazením se ztrácí z celkového množství tepelné energie přivedené v palivu asi 20 až 25% u vznětových motorů a 25 až 30% u zážehových motorů. Náporové - prouděním vzduchu kolem chladicích žeber motoru, způsobeným jízdou vozidla. Nucené - prouděním vzduchu, vháněným na chladicí žebra motoru pomocí ventilátoru nebo dmychadla

Související příspěvky: