Jak se kultivovat brambory?

Obsah

Jak se kultivovat brambory?

Jak se kultivovat brambory?

Těsně před vzejitím brambor se v rámci technologie omezené mechanické kultivace aplikuje preemergentní herbicid. V podmínkách s menší výměrou brambor nebo v rámci ekologického způsobu hospodaření lze pokračovat v kultivačních zásazích i po vzejití rostlin brambor (plná mechanická kultivace).

Jaké je hnojení bramborů?

Brambory jsou náročné na živiny, vyžadují proto nejen organické, ale i minerální hnojení, např. kompost či rozleželý hnůj, z minerálních hnojiv se osvědčuje síran draselný nebo cererit rozhozený v dávkách asi 200–500 g na m2. Záhon by měl být zrytý a vyhnojený organickým hnojivem již na podzim.

Co je základ hnojení bramborových záhonů?

Čili základ hnojení bramborových záhonů, políček a polí představuje podzimní zapravení organického hnojiva do půdy (chlévský hnůj, koňský hnůj, ale i ovčí, zelené hnojení, …). Dobré je též doplnit půdě vyšší dávku fosforu a draslíku prostřednictvím fosforečných a draselných hnojiv.

Jaké jsou hodnoty odběru živin pro brambory?

Rostlina bramboru přijímá živiny téměř po celou dobu své vegetace. Průměrné hodnoty odběru živin na 10 t hlíz spolu s nadzemní částí a kořeny jsou 40 až 50 kg N, 8,8 kg P, 70 kg K, 22 kg Ca a 8,4 kg Mg. Co ovlivňuje stanovení dávky živiny Pro stanovení dávek živin pro brambory je stěžejní zejména zrnitostní složení a obsah P, K a Mg v půdě.

Související příspěvky: