Co jsou úzkostné poruchy?

Obsah

Co jsou úzkostné poruchy?

Co jsou úzkostné poruchy?

Úzkostné poruchy patří ve všech vyspělých zemích mezi nejčastější duševní poruchy. Uvádí se, že alespoň jednou v životě trpí klinicky významnou úzkostnou poruchou až 29 % populace. Psychiatři rozlišují několik druhů úzkostných poruch. Úzkost je normální reakcí na zne­pokojení, ohrožení nebo stres.

Jaké jsou projevy úzkosti?

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.

Jaké jsou příčiny úzkost?

Úzkost a její příčiny 1 Bolest na hrudi a bušení srdce. Možná se polekáte, že palpitace neboli prudké bušení srdce je známka blížícího se... 2 Dušnost. Problémy s dýcháním, kdy má člověk pocit, že se nemůže z plných plic pořádně nadechnout, mohou samy o sobě... 3 Bolesti končetin a svalů. Existuje hned několik způsobů, jak může úzkost ovlivnit vaše končetiny. Podobně... More ...

Co je úzkostná porucha?

Úzkost je normální reakcí na zne­pokojení, ohrožení nebo stres. Když je velmi prudká a přetrvává po delší dobu, stává se z ní úzkostná porucha. Mezi typické příznaky úzkostných po­ruch patří strach, vnitřní napětí, podrážděnost, špatná koncentrace a tělesné příznaky: sucho v ústech, závratě, bolest hlavy, nevolnost, pocení a bušení srdce.

Související příspěvky: