Co je bezpečné užívání kurkumy v přírodní formě?

Obsah

Co je bezpečné užívání kurkumy v přírodní formě?

Co je bezpečné užívání kurkumy v přírodní formě?

Nicméně užívání kurkumy v čistě přírodní formě (jako koření) je z hlediska lékových interakcí bezpečné. I dobré věci mají nežádoucí účinky a kurkuma není výjimkou. Krátkodobé užívání kurkumy v dávkách do 8 gramů denně sice nevyvolává otravu, ale mohou se vyskytnout některé nežádoucí účinky.

Jak užívat kurkumu a kurkumin?

Doplňky stravy s kurkumou a kurkuminem (hlavní účinná látka kurkumy) se dnes běžně používají k léčbě a prevenci řady onemocnění, ale přesné dávkování kurkumy je stále nejasné a na internetu často najdeme jen rozporuplné informace. Jak užívat kurkumu a jaké jsou její zdravotní účinky? Kdo by neměl kurkumu a kurkumin užívat?

Jaké jsou doporučené dávkování kurkuminu?

Studie většinou doporučují užívat kurkumu v denní dávce 500 - 2000 mg, a to nejlépe ve formě extraktu (výtažku) s vyšší koncentrací kurkuminu, než kolik ho najdeme v přírodní kurkumě. Například v Indii lidé průměrně sní 2000 - 2500 mg kurkumy, která obsahuje 60 - 100 mg kurkuminu.

Co jsou masky na pleť Z kurkumy?

Masky na pleť z kurkumy jsou vyhlášené, protože umí bojovat proti pupínkům a akné. Hlavní účinnou složkou je kurkumin, který má velmi silné protizánětlivé a antioxidační účinky. Extrakt z kurkumy ho obsahuje hodně, což je samozřejmě dobře, protože pomáhá.

Související příspěvky: