Kdo je AC/DC?

Obsah

Kdo je AC/DC?

Kdo je AC/DC?

AC/DC (stylizovaný zápis ACϟDC) je australská rocková hudební skupina, kterou v roce 1973 v Sydney založili bratři Angus Young a Malcolm Young. Kapela je spolu s Led Zeppelin, Deep Purple nebo Black Sabbath považována za průkopníky hard rocku a heavy metalu. Členové však styl kapely označují jako rock and roll.

Co znamená označení AC/DC?

Označení AC/DC najdeme na přepínači napájení ze střídavého na stejnosměrný proud (např. adaptér u notebooků). Pochází z angličtiny, kde AC znamená alternating current (střídavý proud) a DC je direct current (stejnosměrný proud).

Proč je DC motor účinnější než AC motor?

Ve skutečnosti je DC motor o 30 % účinnější než AC motor v důsledku toho, že sekundární magnetické pole je generováno z permanentních magnetů namísto z vinutí z měděných vodičů. EC motory jsou bezkartáčové stejnosměrné motory řízené externí elektronikou – buď elektronickou deskou s plošnými spoji nebo frekvenčním měničem.

K čemu jsou AC motory určeny?

AC motory jsou určeny k ovládání určitého bodu na výkonové křivce. Tato křivka odpovídá maximální účinnosti motoru. Mimo tohoto bodu účinnost motoru výrazně klesá. AC motory spotřebovávají dodatečnou energii na vytvoření magnetického pole indukováním proudu na rotoru.

Související příspěvky: