Co je autismus?

Obsah

Co je autismus?

Co je autismus?

Co je autismus? Autismus je vrozená neurologická porucha, která se diagnostikuje na základě projevů chování. Konkrétně jde o kognitivní vnímání pacienta a v důsledku toho pak i jeho chování. Postižený nevidí svět tak jako zdraví lidé, což často vede k tomu, že na běžné podněty a situace reaguje nezvyklým způsobem.

Kde se dá diagnostikovat autismus?

V současné době se dá autismus relativně spolehlivě diagnostikovat ve dvou letech. Děti s mírnější formou autismu bývají zachyceny později, často až ve chvíli, kdy jsou na ně kladeny větší požadavky (např. při nástupu do MŠ). Vývojové obtíže by měl vždy posoudit odborník.

Co se týče autismu?

Podle mezinárodní klasifikace nemocí je možné rozlišit různé formy autismu, a to konkrétně: 1 Dětský autismus 2 Atypický autismus 3 Rettův syndrom 4 Aspergerův syndrom 5 Dezintegrační porucha

Jaké jsou projevy s autismem?

Mezi projevy spojené s autismem patří potíže ve vývoji řeči, problémy se sociálními vztahy, chápáním druhých a komunikací s lidmi, nedostatek empatie, stereotypní či opakující se chování nebo také nezvyklé reakce na běžné podněty. Autismus se nedá vyléčit, jeho projevy je však možné pomocí správného přístupu zmírnit.

Související příspěvky: