Jaký je nejlepší kompost na zahrádce?

Obsah

Jaký je nejlepší kompost na zahrádce?

Jaký je nejlepší kompost na zahrádce?

Nejkvalitnější listový kompost získáte z listí buku, ale ten asi na zahrádce hojně zastoupený nemáte. Jedině, že by k vám listí migrovalo z nedalekého lesa. Pro založení listového kompostu lze použít prakticky jakékoliv spadané listí až na výjimky, jako je například břečťan.

Jak použít listový kompost?

Pro založení listového kompostu lze použít prakticky jakékoliv spadané listí až na výjimky, jako je například břečťan. Také do něj nepatří listí stromů napadených chorobami či škůdci nebo po nedávném chemickém postřiku stromů. Tlení lze urychlit nadrcením listí i s větvičkami v drtiči zahradního odpadu.

K kompostu je třeba použít vlhkou zeminu nebo zahradní zeminu?

Tedy suché listí a na něj buď vlhkou zahradní zeminu, posekanou trávu, plevel bez dozrálých semen, zelené listí třeba i s drobnými větvičkami, nebo rozdrcené ořezané větve. Správná skladba jednotlivých vrstev je pro kvalitu kompostu nesmírně důležitá. Zajišťuje totiž optimální poměr dusíku a uhlíku.

Jak postupovat kompostování?

Kompostování se provádí střídavým vrstvením jehličí a kyselé půdy, nejlépe lesní, přičemž podíl jehličí by měl být zhruba tříčtvrtinový. I v tomto případě je nutné čas od času vznikající kompost přeházet, abyste zajistili přístup vzduchu.

Související příspěvky: