Může vitamín D zhoršovat hojení ran?

Obsah

Může vitamín D zhoršovat hojení ran?

Může vitamín D zhoršovat hojení ran?

Shrnutí: Nedostatek vitamínu D může zhoršovat hojení ran po operaci, poranění nebo zánětu. Vitamin D hraje zásadní roli v absorpci vápníku a kostním metabolismu. Řada starších žen, které onemocní řídnutím kostí (v podstatě ztráta kostní hmoty) se domnívá, že potřebují více vápníku. Ve skutečnosti ale mohou mít nedostatek vitamínu D.

Může nedostatek vitamínu D způsobit chřipku?

Pokud jste často nachlazení nebo máte chřipku, může být jednou z příčin i nedostatek vitamínu D. Několik velkých observačních (pozorovacích) studií potvrdilo spojení mezi nedostatkem vitamínu D a infekčními chorobami dýchacích cest, jako jsou nachlazení, zánět průdušek (bronchitida) nebo zápal plic (pneumonie) ( 5, 6 ).

Může být nedostatek vitamínu D příčinou depresivních nálad?

Shrnutí: Nízká hladina vitamínu D v krvi může být příčinou bolesti kostí, kloubů a zad. Jednou z příčin depresivních nálad může být i nedostatek vitamínu D. Analýzy provedených studií potvrzují, že mezi nedostatkem vitamínu D a depresí existuje určitá spojitost, a to zejména u starších dospělých ( 19, 20 ).

Co je nízká koncentrace vitamínu D v krvi?

Případové studie naznačují, že velmi nízké koncentrace vitamínu D v krvi mohou vyvolávat únavu, která negativně ovlivňuje kvalitu život ( 11, 12 ). V jednom případě se zjistilo, že žena, která si stěžovala na chronickou únavu a bolesti hlavy během dne, měla koncentraci vitamínu D v krvi pouze 5,9 ng/ml (18,762 nmol/l).

Související příspěvky: