Jak se vyplavování melatoninu mění?

Obsah

Jak se vyplavování melatoninu mění?

Jak se vyplavování melatoninu mění?

Vyplavování melatoninu závisí na slunečním záření, takže zároveň přizpůsobuje naše tělesné procesy ročnímu období. Navíc se mění s věkem: s přibývajícími léty melatoninu ubývá, stejně jako potřeby spánku. Někteří vědci se domnívají, že tak neurochemie pomáhá zajišťovat, aby byl v tlupě pořád někdo vzhůru a mohl varovat před případným nebezpečím.

Kde se dá koupit melatonin?

Přesto, že SÚKL provádí namátkové kontroly, případně postupuje na základě udání, dá se melatonin koupit jak na webu, tak skoro v každé lékárně. Obvykle ve formě potravinových doplňků. Samozřejmě, melatonin není droga, kterou by měla chránit skupina policistů: v supermarketech každodenně nakupujeme množství potenciálně škodlivějších látek.

Jaké jsou účinky melatoninu?

Dostatečné množství melatoninu má následující účinky: 1 Antioxidační účinky – melatonin chrání organismus před škodlivým působením volných radikálů a toxinů 2 Řídí biorytmus člověka – regeneruje buňky celého organismus včetně nervových buněk 3 Redukuje důsledky stárnutí (vrásky, povadlá pleť, horší kvalita vlasu a pokožky) 4 Zvyšuje plodnost, sexuální výkonnost i libido 5 Reguluje krevní tlak More ...

Jak dlouho trvá hladina melatoninu v mozku?

Hladina melatoninu v mozku nedosáhne maxima ve chvíli, kdy tabletu spolkneme. U některých přípravků trvá dosažení maximálního účinku půl hodiny, u jiných hodinu a půl – a u těch s prodlouženým uvolňováním několik hodin. Liší se i poločas rozpadu – tedy doba, jak dlouho bude tabletka působit.

Související příspěvky: