Jak vznikají autoimunitní onemocnění?

Obsah

Jak vznikají autoimunitní onemocnění?

Jak vznikají autoimunitní onemocnění?

Pro vznik autoimunitních onemocnění je nutná přítomnost rizikových faktorů, které působí u jednotlivce současně – genetické, imunitní (defekt IgA nebo komplementu), hormony (estrogeny) a faktory u vnějšího prostředí.

Může jít o poruchu buněčné imunity nebo autoimunitního onemocnění?

V případě poruchy imunitního systému, která vede ke vzniku autoimunitního onemocnění, se mohou uplatňovat obě složky imunity. V případě poruchy buněčné imunity lymfocyty T napadají vlastní buňky, jakoby byly infikovány viry a ničí je.

Proč se autoimunitní onemocnění týká?

Autoimunitní onemocnění – nevhodná reakce imunitního systému Mezi velmi závažné choroby imunitního systému patří autoimunitní onemocnění. Autoimunitní onemocnění se v dnešní době týká mnoha osob, někdy končí i smrtí. Potíž je v tom, že někdy probíhá nemoc bez toho, aby o ní člověk věděl.

Co se projevuje při autoimunitních onemocněních?

Při autoimunitních onemocněních (AO) není organismus schopen správně identifikovat škodlivé vetřelce a imunitní systém ničí i buňky vlastního těla. Výsledkem je přecitlivělost podobná alergiím, při které reaguje imunitní systém na přirozené látky, které by měl běžně přehlížet.

Související příspěvky: