Jaká je plíseň v potravinách?

Obsah

Jaká je plíseň v potravinách?

Jaká je plíseň v potravinách?

Napadené jídlo často změkne a změní barvu. Vlastní plíseň pak může vypadat jako bělavý nebo barevný povlak nebo jako drobná zrnka. Plíseň tvoří spory, díky kterým získává svou barvu, která je nejčastěji zelená, bílá, černá nebo šedá. Plesnivé potraviny také mají zvláštní chuť a často zapáchají.

Co mohou plísně zkazit?

Ušlechtilé plísně ale mohou zkazit potraviny, pro které nejsou určeny. Některé plísně produkují zdraví škodlivé látky zvané houbové jedy (mykotoxiny). Tyto látky mohou vyvolávat závažná onemocnění i smrt, v závislosti na požitém množství kontaminované potravy, délce expozice a věku a celkovém zdravotním stavu dotyčné osoby ( 11 ).

Kde najdete stopy plísně na potravinách?

Pokud najdete stopy plísně na níže uvedených potravinách, vyhoďte je celé ( 1 ): 1 Měkké ovoce a zelenina: například jahody, okurky nebo rajčata. 2 Měkký sýr: například tavený sýr nebo strouhaný či plátkový sýr. Sem patří i sýry, které se vyrábí s pomocí ušlechtilých... 3 Chléb a pečivo: plísně snadno rostou i pod povrchem těchto potravin. 4 Máslo, luštěniny a ořechy: výrobky v... More ...

Proč jíst potraviny napadené plísněmi?

Většině lidí při pomyšlení na to, že by měli jíst potraviny napadené plísněmi, naskakuje husí kůže. Nicméně i když některé druhy plísní vytváří škodlivé toxiny, řada plísní je ušlechtilých a používá se při výrobě chutných pokrmů, jako jsou třeba sýry.

Související příspěvky: