Kdo byl olivovník mýtickou rostlinou?

Obsah

Kdo byl olivovník mýtickou rostlinou?

Kdo byl olivovník mýtickou rostlinou?

Olivovník vám dokáže, že nejen pomocí jehličnanů můžete na svůj balkon či terasu vnést noblesní prvek. Jedna z nejstarších kulturních rostlin zaujme svou stříbřitou barvou a duchem jižních krajů. Jako mnoho prastarých rostlin byl i olivovník mýtickou rostlinou.

Proč je olivovník odolný?

Olivovník je odolný strom; nebývá napadán ani škůdci, ani chorobami Za rozšíření vděčí především dávným obchodníkům, díky nimž se olivové háje staly charakteristickým rysem pro suché hornaté oblasti jižní Evropy a Středomoří. Roste také v obdobných podnebních oblastech Austrálie a jižní Afriky.

Kdy přezimovat olivovníky v nádobách?

V zimě potřebuje suché chladno a čerstvý vzduch, jinak by mu nevyrašily pupeny. Olivovníky v nádobách přeneseme do chladné světlé místnosti s teplotou okolo 10–15°C, snesou i přezimování ve vytápěném prostoru, pokud mají zajištěn suchý vzduch, což nebývá při současném způsobu vytápění problém, spíše naopak.

Kdo byl předchůdcem olivovníku?

Staří Římané se v případě olivovníku Řeky neinspirovali a používali pouze olivový olej k natírání těla po koupeli. Předchůdce dnešního olivovníku pochází podle jedné hypotézy z Persie, podle druhé byla jeho původním domovem severní Afrika.

Související příspěvky: