Jaký je Doporučený denní příjem vitamínu D?

Obsah

Jaký je Doporučený denní příjem vitamínu D?

Jaký je Doporučený denní příjem vitamínu D?

Doporučený denní příjem vitamínu D je 400-800 IU, ale mnozí odborníci tvrdí, že ho potřebujeme daleko více (ale zase se to nemá přehánět a maximální denní dávka je 4000 IU). Nedostatek vitaminu D (hypovitaminóza D) je velmi častý a odhaduje se, že až 1 miliarda lidí na celém světě má nízkou hladinu vitamínu D v krvi ( 2 ).

Co je nízká koncentrace vitamínu D v krvi?

Případové studie naznačují, že velmi nízké koncentrace vitamínu D v krvi mohou vyvolávat únavu, která negativně ovlivňuje kvalitu život ( 11, 12 ). V jednom případě se zjistilo, že žena, která si stěžovala na chronickou únavu a bolesti hlavy během dne, měla koncentraci vitamínu D v krvi pouze 5,9 ng/ml (18,762 nmol/l).

Jaký je nedostatek vitamínu D v krvi?

Nedostatek vitaminu D (hypovitaminóza D) je velmi častý a odhaduje se, že až 1 miliarda lidí na celém světě má nízkou hladinu vitamínu D v krvi ( 2 ). Studie z roku 2011, která byla provedena ve Spojených státech Amerických, potvrzuje, že 41,6% dospělých Američanů má nedostatek vitamínu D. V Evropě je situace podobná ( 3 ).

Jaká je hladina vitamínu D v krvi?

Další kontrolovaná studie naznačuje, že lidé s nízkou koncentrací vitamínu D v krvi trpí až dvakrát častěji bolestmi nohou, žeber a kloubů, než ti, jejichž hladina vitamínu D v krvi je v normálním rozmezí ( 18 ). Shrnutí: Nízká hladina vitamínu D v krvi může být příčinou bolesti kostí, kloubů a zad.

Související příspěvky: