Proč jsou motorové oleje značeny čísly?

Obsah

Proč jsou motorové oleje značeny čísly?

Proč jsou motorové oleje značeny čísly?

Obecně lze říci, že jsou dnešní motorové oleje značeny dvěma čísly, například 5W-30 přičemž obě čísla jsou tzv. viskózními údaji, jejichž vysvětlení jsme se věnovali v samostatném článku. Jak vybrat správný olej do auta? Poradíme, co znamenají jednotlivá označení a podle čeho se při výběru řídit

Jaké jsou oleje pro motory?

Podle této normy rozlišujeme motorové oleje podle použití na oleje pro zážehové (benzínové) motory, označené písmenem „S" (z angl. Service) a na oleje pro vznětové (naftové) motory, označené písmenem „C" (z angl. Commercial). Většina olejů je použitelná pro oba typy motorů a je potom značená kombinací obou písmen, např.

Jak se dělí motorové oleje?

Klasifikace ACEA od roku 2004 dělí nově motorové oleje do tří skupin: oleje pro zážehové a lehké vznětové motory, značené „A/B". oleje pro motory vybavené částicovými filtry, značené „C". oleje pro vysoce výkonné vznětové motory, značené „E". Výkonnostní stupeň je vyjádřen pro daný typ motoru číslem (od "1" výše).

Proč se používají vícestupňové motorové oleje?

V současné době se prakticky výhradně používají tzv. vícestupňové ("multigrade") motorové oleje, které umožňují celoroční bezpečné mazání motoru za rozmanitých klimatických podmínek. Označují se kombinací zimní a letní třídy, typické jsou např.: OW-40, 5W-40 nebo 5W-50, 10W-40 a 15W-40.

Související příspěvky: