Jak zjistit únik chladicí kapaliny?

Obsah

Jak zjistit únik chladicí kapaliny?

Jak zjistit únik chladicí kapaliny?

Kapalina se míchá s destilovanou vodou a doplňovat by se měla vždy do studeného motoru, jinak by mohlo dojít k prasknutí hlavy válců. Únik kapaliny lze zjistit pomocí systému s manometrem. Každé dva roky je vhodné vyměnit chladicí kapalinu nejlépe v servisu, který ví, jak starou chladicí kapalinu ekologicky zlikvidovat.

Co je chladicí kapalina?

Chladicí kapalina je kombinací nemrznoucí směsi a destilované vody, která má za úkol odvádět teplo z motoru do chladicí soustavy. Voda, která byla použita na chlazení motoru, se v chladiči znovu ochladí vzduchem a následně je připravena celý cyklus opakovat.

Může se stát, že chladící kapalina vystříkne ven?

Hrozí, že horká kapalina vystříkne ven a dojde k popálení. Může se stát, že z nádobky na chladící kapalinu bude kapalina ubývat poměrně rychle. V takovém případě může jít o poškození těsnění chladící soupravy a je nutná návštěva autoservisu. V případě, že vás na nedostatek chladící kapaliny upozorní kontrolka během jízdy, automobil zastavte hned, ...

Jak odstranit stopy chladící kapaliny z chladiče?

Problém nastává tehdy, pokud se z chladiče “ztratí” cca 3 dcl chladící kapaliny během najetých 50 km. Pokud tedy najdete stopy chladící kapaliny pod autem, je vhodné tomu začít věnovat pozornost. Nejprve prohlédněte motor, prostor kabiny a zkontrolujte hladinu oleje. Hledejte stopy uniklé vody z chladiče.

Související příspěvky: