Jak je vitamín D důležitý při léčbě onemocnění?

Obsah

Jak je vitamín D důležitý při léčbě onemocnění?

Jak je vitamín D důležitý při léčbě onemocnění?

Tento vitamín je důležitý pro posílení imunitního systému, snížení zánětu, podporu růstu buněk nebo podporu nervosvalových funkcí. Vitamín D hraje také klíčovou roli při prevenci a léčbě různých zdravotních problémů, jako jsou cukrovka 1. a 2. typu, hypertenze, intolerance glukózy, roztroušená skleróza a další autoimunitní onemocnění.

Může nedostatek vitamínu D způsobit autoimunitní onemocnění kůže?

Nedostatek vitamínu D může přispět také k psoriáze - autoimunitnímu onemocnění kůže. Podle National Psoriasis Foundation pomáhá pobyt na slunci zpomalit tempo nemoci. Studie z roku 2013, zveřejněna v časopise Dermato-endocrinology přišla na to, že autoimunita je spojena s nedostatek vitamínu D a rezistencí.

Může vitamín D zhoršovat hojení ran?

Shrnutí: Nedostatek vitamínu D může zhoršovat hojení ran po operaci, poranění nebo zánětu. Vitamin D hraje zásadní roli v absorpci vápníku a kostním metabolismu. Řada starších žen, které onemocní řídnutím kostí (v podstatě ztráta kostní hmoty) se domnívá, že potřebují více vápníku. Ve skutečnosti ale mohou mít nedostatek vitamínu D.

Co je nízká koncentrace vitamínu D v krvi?

Případové studie naznačují, že velmi nízké koncentrace vitamínu D v krvi mohou vyvolávat únavu, která negativně ovlivňuje kvalitu život ( 11, 12 ). V jednom případě se zjistilo, že žena, která si stěžovala na chronickou únavu a bolesti hlavy během dne, měla koncentraci vitamínu D v krvi pouze 5,9 ng/ml (18,762 nmol/l).

Související příspěvky: