Co se děje se zvětšenou prostatou?

Obsah

Co se děje se zvětšenou prostatou?

Co se děje se zvětšenou prostatou?

Obtíže spojené se zvětšenou prostatou (nezhoubné zvětšení prostaty), odborně řečeno s benigní hyperplazií prostaty (BHP), jsou nejčastější příčinou návštěvy urologické ambulance. Jedná se o nejčastější mužský nezhoubný nádor a nejčastější urologické onemocnění u mužů.

Jak se zbavit zvětšení prostaty?

Prevence zvětšení prostaty. Dodržovat zásady správné životosprávy, tj. vyvarovat se nadbytečného stresu, pravidelně odpočívat a spát, zdravě a pravidelně se stravovat, nekouřit a pravidelně dopřávat svému tělu pohyb, to jsou opatření, které může bez větších obtíží zvládnout každý.

Co může způsobovat zvýšení prostaty?

Zvětšování prostaty může některým mužům způsobovat potíže s močením. Potíže mohou být u každého muže vyjádřeny v různém rozsahu a nemusí přímo úměrně odpovídat velikosti prostaty. Nejčastějšími příznaky jsou zpožďování startu mikce, močení s úsilím, slabý močový proud, pocit neúplného vyprázdnění močového měchýře (rezidua) až močová retence.

Jak se zvětšuje velikost prostaty?

Po 20. roce věku je průměrná velikost prostaty přibližně 4 x 3 x 2 cm a váha 20-40 gramů. Se zvyšujícím se věkem se prostata zvětšuje a mění - především vlivem mužského pohlavního hormonu - testosteronu, ale nepřímo i estrogenů. Dochází ke zvětšování oblasti žlaznatých buněk okolo močové trubice či ...

Související příspěvky: