Jaká je vysoká koncentrace vitamínu D?

Obsah

Jaká je vysoká koncentrace vitamínu D?

Jaká je vysoká koncentrace vitamínu D?

Přestože řada lidí nyní užívá doplňky stravy s vitamínem D, vysoká koncentrace tohoto vitamínu v krvi se objevuje jen velmi vzácně. Jedna studie sledovala více než 20 tisíc lidí, kteří užívali doplňky stravy s vitamínem D, po dobu více než 10 let.

Může vitamín D poškodit vaše kosti?

Nadbytek vitamínu D ale může vaše kosti poškodit. Většina nežádoucích účinků spojených s nadměrným přísunem vitamínu D je připisována vysoké koncentraci vápníku v krvi. Někteří odborníci ale naznačují, že užívání obrovských dávek vitamínu D ve formě doplňků stravy může vést ke snížení hladiny vitamínu K2 v krvi ( 18 ).

Jak se nachází vitamín D v potravě?

Vitamín D se podílí na vstřebávání vápníku, zajišťuje správné fungování imunitního systému a chrání kosti, svaly a srdce. Přijímáme ho jednak v potravě a vzniká také při opalování na slunci.

Jak zabránit otravě vitamínem D?

Jak zabránit otravě vitamínem D? Naštěstí je otrava vitamínem D (odborně hypervitaminóza nebo předávkování vitamínem D) poměrně vzácná, ale přesto je potřeba si na tento vitamín dávat pozor. V tomto článku se podíváme na 6 nežádoucích účinků spojených s nadbytkem vitamínu D.

Související příspěvky: