Co je efektivní komunikace?

Obsah

Co je efektivní komunikace?

Co je efektivní komunikace?

Efektivní komunikace je klíčem k plánování, vedení lidí, organizování, kontrolování, dosahování cílů. Projevuje se v kvalitě: týmové práce, řešení řídících úloh, písemného, ústního i neverbálního projevu. Manažer stráví komunikací více než 75% svého času. Mezi manažerskou komunikací a produktivitou zaměstnanců je těsný vztah.

K čemu slouží komunikace?

Každá komunikace má svůj účel, k něčemu slouží a každý účel je dán funkcemi, které nelze přesně ohraničit, jelikož se často svým významem překrývají. Jsou to například funkce:

Co je důležité pro efektivní komunikaci?

Pro efektivní komunikaci je významné přihlédnout též k osobnosti člověka, se kterým komunikujete. Platí totiž pravidlo kongruence (zrcadlení), které říká, že lidé komunikují nejraději s tím, kdo se jim nejvíce podobá. Existuje celá řada typologií, rozdělení osobností dle povah.

Co znamená slovo komunikace?

Slovo „komunikace“ má latinský základ – communicare a znamená něco spojovat, společně něco sdílet. Konkrétněji můžeme říct, že komunikaci chápeme jako proces sdělování, výměnu informací, názorů a myšlenek od jednoho člověka k druhému na základě určitého znakového systému (abeceda, zvuky, gesta).

Související příspěvky: