Kdo je zodpovědný za zatmění Slunce?

Obsah

Kdo je zodpovědný za zatmění Slunce?

Kdo je zodpovědný za zatmění Slunce?

Jak už bylo napsáno v předcházejícím textu, za vznik zatmění Slunce je zodpovědný Měsíc, který je v té chvíli právě v novu a tudíž není na obloze pozorovatelný. V okamžiku, kdy začíná zatmění Slunce, můžeme pozorovat temný měsíční okraj, postupně se „zakusující“ do slunečního kotouče.

Co se děje během úplného zatmění?

V proměnlivém vzhledu měsíce během úplného zatmění se odráží momentální stav ovzduší v zemích, kde právě vychází nebo zrovna zapadá Slunce. Paprsky se v atmosféře lámou a projdou jí do stínu Země tak, že ho zabarví asi jako při západu Slunce.

Jaké bylo úplné zatmění Slunce v Čechách?

První doložené úplné zatmění u nás proběhlo v roce 878, další v roce 1415 a zatím poslední viditelné úplné zatmění slunce v Čechách nastalo 12. května 1706. Další úplné zatmění Slunce pozorovatelné z našeho území nastane až 7. října 2135.

Proč je zatmění Slunce jedno?

Zatmění Slunce není jen jedno 1 Úplné zatmění Slunce. Země, Měsíc i Slunce se dostávají do jedné přímky. Ze Země můžeme pozorovat, jak Měsíc zcela... 2 Prstencové zatmění Slunce. Země, Měsíc a Slunce jsou také v jedné ose, ale s tím rozdílem, že Měsíc nepřekrývá Slunce... 3 Částečné zatmění Slunce. V tomto případě není Země, Měsíc a Slunce v jedné ose. Měsíc proto překrývá... More ...

Související příspěvky: