Může být citace pozměněna?

Obsah

Může být citace pozměněna?

Může být citace pozměněna?

Přímá citace nesmí být nijak pozměněna. Norma ISO 690 vylučuje jakoukoli vlastní kreativitu autora (co se týče zacházení s citáty). Existují však výjimky: Text může být částečně zkrácen s uvedením výpustky (…). Přípustné jsou drobné úpravy, jako je změna velikosti písmene. Text může být odlišně formátován – zvýraznění části textu tučně.

Kdy se používá citace?

Přímá citace se používá zejména v případech, kdy jde o stěžejní, nosné a zásadní myšlenky nebo definice, které chce autor práce zvýraznit a opřít o určitou autoritu a které jsou důležité pro zbytek práce. Pokud se jedná o přímou citaci, je potřeba uvést zcela přesně i číslo stránky, z níž je citováno.

Co je citace v češtině?

Citace není v češtině zcela jednoznačný termín. Nejčastěji se užívá ve smyslu uvedení použitého zdroje.ČSN ISO 690 citaci definuje jako „data, popisující informační zdroj nebo jeho část dostatečně přesně a podrobně pro identifikaci a umožnění jeho vyhledávání“. V tomto smyslu se obecně používá termín bibliografická citace.

Jaká je citace v citovaném textu?

V textu je opatřena uvozovkami a jedná-li se o delší citovaný text (např. odstavec), je zpravidla celý uveden kurzívou. Přímá citace se používá zejména v případech, kdy jde o stěžejní, nosné a zásadní myšlenky nebo definice, které chce autor práce zvýraznit a opřít o určitou autoritu a které jsou důležité pro zbytek práce.

Související příspěvky: