Kde jsou výplatní termíny důchodu?

Obsah

Kde jsou výplatní termíny důchodu?

Kde jsou výplatní termíny důchodu?

Výplatní termíny důchodů vyplácených ČSSZ jsou od 2. do 24. dne v měsíci, vždy v sudé dny, nebo 15. den v měsíci, je-li důchod zasílán do zařízení sociálních služeb. Připadne-li výplatní termín důchodu na sobotu, je důchod vyplacen v pátek, připadne-li výplatní termín na neděli, je důchod vyplacen v pondělí.

Proč odejít do starobního důchodu?

Odejít do starobního důchodu je právo, nikoliv povinnost. Podmínky nároku Pro nárok na starobní důchod je třeba splnit dvě podmínky, a to dosáhnout stanoveného důchodového věku a získat potřebnou dobu důchodového pojištění .

Jaká je základní výměra starobního důchodu?

Starobní důchod má dvě části, a to základní a procentní výměru. Základní výměra je jednotná pro všechny důchody, procentní se stanovuje individuálně. Výši základní výměry stanovuje zákon o důchodovém pojištění. Procentní výměra se určuje procentní sazbou z výpočtového základu podle získané doby pojištění.

Jaká je sazba procentní výměry důchodu?

Sazba procentní výměry důchodu se snižuje za každých i započatých 90 kalendářních dnů z doby ode dne přiznání důchodu do dosažení důchodového věku: 1 0,9 % výpočtového základu za období prvních 360 kalendářních dnů, 2 o 1,2 % za období od 361. kalendářního dne do 720. kalendářního dne a 3 o 1,5 % za období od 721. kalendářního dne. More ...

Související příspěvky: