Proč medvědi přežívají zimní čas?

Obsah

Proč medvědi přežívají zimní čas?

Proč medvědi přežívají zimní čas?

Medvědi přežívají zimní čas ve stavu hibernace, jelikož v zimě neexistuje vegetativní strava, kterou potřebují. Jejich stravu tvoří přibližně 80 procent rostlinného krmiva. Medvědi přijímají pouze část živočišné stravy, která zahrnuje malé savce, zřídkakdy kopytníky, ptáky a jejich vajíčka, hmyz a mršiny.

Co se týká medvědů v zimním období?

Tentokrát se týká medvědů, kteří tráví zimní období v hibernačním spánku. Dlouhý spánek v zimních měsících umožňuje zvířatům přečkat nejdrsnější podmínky, pro něž jsou charakteristické nízké teploty a hlavně nedostatek potravy. Během zimního spánku se jim významně zpomalují metabolické procesy, srdeční tep i frekvence dýchání.

Proč medvědi nejí na prvních vycházkách?

Na prvních vycházkách téměř nejí, mají sklony k zácpě zapříčiněné všemi zbytky jídla nahromaděného ve střevě. Medvědi přežívají zimní čas ve stavu hibernace, jelikož v zimě neexistuje vegetativní strava, kterou potřebují. Jejich stravu tvoří přibližně 80 procent rostlinného krmiva.

Co přijímají medvědi?

Medvědi přijímají pouze část živočišné stravy, která zahrnuje malé savce, zřídkakdy kopytníky, ptáky a jejich vajíčka, hmyz a mršiny. Na rozdíl od ostatních poddruhů je hlavní jídlo kamčatského hnědého medvěda sestaveno především z lososovitých ryb. Medvědi spí asi 5 – 6 měsíců a z brlohu vychází na jaře, když vyrostou první rostliny.

Související příspěvky: