Jak velké je Slepičí vejce?

Obsah

Jak velké je Slepičí vejce?

Jak velké je Slepičí vejce?

Slepičí vejce má 50 až 70 gramů, to husí kolem 150 gramů. Jak známo, dostatečná tepelná úprava bakterie Salmonelly zničí, nepřežijí pasteraci. Pokud projdou teplotou ve středu vejce minimálně 72 °C po dobu aspoň 16 s, nemělo by hrozit žádné nebezpečí.

Co jsou husí vejce?

Husí vejce, přesněji skořápky z nich, rádi využívají malíři a malířky kraslic i výrobci různých dekorací. Pro chovatele je pochopitelně nejdůležitější líhnout housata. „Co je čisté, neoplozené, tak to je moje,“ usmívá se Martina Loukotová, malířka kraslic z Letkova. Pro zájmovou činnost bývají určeny také přebytky vajec.

Jak se snášejí husí vejce?

Husy začínají snášet na přelomu února a března, vajíčka snášejí obden a celkový počet se u jednotlivých plemen různí, může to být 10, ale i 60 vajec. Pokud byste přece jen chtěli husí vejce vyzkoušet v kuchyni, ověřte si, že chovatel dbá na čistotu prostředí, vejce skladujte v chladu.

Proč se husí vejce používají?

V hromadném stravování totiž platí zákaz husí vejce používat kvůli vysokému riziku obsahu bakterií, např. rodu Salmonella, které způsobují salmonelózu. Vejce vodní drůbeže jsou v tomto směru náchylnější než vejce slepičí. K jídlu se příliš nehodí, ale pro pečení jsou jako stvořená.

Související příspěvky: