Jak zvýšit hladinu fosforu v krvi?

Obsah

Jak zvýšit hladinu fosforu v krvi?

Jak zvýšit hladinu fosforu v krvi?

Vysoká hladina fosforu v krvi je zdraví škodlivá, takže pacientům s nemocnými ledvinami lékaři doporučují omezit denní příjem fosforu na 800–1 000 mg ( 13, 14 ). Další živinou, jejíž příjem by lidé s onemocněním ledvin měli omezit, jsou bílkoviny. Poškozené ledviny totiž špatně vylučují odpadní produkty metabolismu bílkovin.

Jak se zbavit fosforu z ledvin?

Fosfor: Špatně fungující ledviny nedokážou tělo zbavit nadbytečného fosforu, který se nachází v řadě potravin. Vysoká hladina fosforu v krvi je zdraví škodlivá, takže pacientům s nemocnými ledvinami lékaři doporučují omezit denní příjem fosforu na 800–1 000 mg ( 13, 14 ).

Proč vaječný žloutek obsahuje fosfor?

I když vaječný žloutek patří mezi nejzdravější potraviny na světě, obsahuje hodně fosforu, což není vhodné pro pacienty s onemocněním ledvin. Naproti tomu vaječné bílky jsou bohatým zdrojem bílkovin a jsou šetrné k ledvinám, protože obsahují mnohem méně fosforu.

Proč vaječné bílky obsahují fosfor?

Naproti tomu vaječné bílky jsou bohatým zdrojem bílkovin a jsou šetrné k ledvinám, protože obsahují mnohem méně fosforu. Vaječné bílky jsou vhodné zejména pro pacienty se selháváním ledvin, které vyžaduje dialýzu, protože tělu dodávají potřebné bílkoviny a současně nadměrně nezvyšují hladinu fosforu v krvi.

Související příspěvky: