Jaký je objem ledu na Antarktidě?

Obsah

Jaký je objem ledu na Antarktidě?

Jaký je objem ledu na Antarktidě?

Objem ledu na Antarktidě je 25,4 mil. km3. Jediná území bez ledu, která lze v Antarktidě spatřit, tvoří několik horských vrcholů a jiné pusté, skalnaté oblasti. Ledový příkop podél pobřeží během jižního léta taje a odlamují se z něj velké kusy, ledové kry. Tyto kry mohou být až 60 metrů vysoké a mnoho kilometrů dlouhé.

Co znamená Antarktida?

Antarktida (název pochází z řečtiny a znamená „naproti Arktidě “, tedy v přeneseném významu „naproti severu“) je kontinent a zároveň je tak pojmenována jižní polární oblast rozprostírající se kolem jižního pólu Země.

Kdo je největší kontinent Antarktidy?

Antarktida (název pochází z řečtiny a znamená „naproti Arktidě“ tedy v přeneseném významu „naproti severu“) je pátý největší kontinent po Asii, Africe, Severní Americe a Jižní Americe. Zároveň je tak pojmenována jižní polární oblast rozprostírající se kolem jižního pólu Země.

Kde byla nejvyšší teplota na Antarktidě?

Nejvyšší teplota na Antarktidě byla naměřená na dvou místech, na argentinské polární stanici Esperanza a ve výzkumné stanici Vanda a to +14,6°C. Teploty ve vnitrozemí se v zimě (červenec) pohybují průměrně od −40°C do -70°C, extrémy dosahují i −90°C, v létě (leden) kolísají mezi −10 °C a −40 °C.

Související příspěvky: