Jak se projevuje plíseň nehtu?

Obsah

Jak se projevuje plíseň nehtu?

Jak se projevuje plíseň nehtu?

Plíseň nehtu způsobuje nejčastěji houba, která napadá nehet, postupně ho narušuje a parazituje pod ním. Odborný název tohoto onemocnění nehtů je onychomykóza. Projevuje se tak, že nehet po nákaze mění barvu do žluté a někdy až do černé barvy, v místě nákazy.

Jaké jsou příznaky kožní plísně?

Jaké jsou příznaky kožní plísně? Záleží na původci. Jak již bylo řečeno, antropofilní plísně (přenosné z člověka na člověka) postihují nejčastěji meziprstí nohou a chodidla, kde se projevují svěděním, olupováním, někdy trhlinami. Nehty postižené plísní ztrácejí lesk, bývají žlutě zbarvené, ztluštělé, drolivé.

Jaké jsou nehty postižené plísní?

Nehty postižené plísní ztrácejí lesk, bývají žlutě zbarvené, ztluštělé, drolivé. Mnohem častěji jsou postiženy nehty nohou než rukou. Zoofilní druhy (přenesené ze zvířat) vyvolávají ložiska kdekoliv na těle, jsou častější u dětí. Ložiska bývají okrouhlá nebo oválná, růžová, mají vyvýšený okraj a jemně se olupují.

Je to plíseň nehtů a pokožky?

Ano, plíseň nehtů a pokožky je vyvolána stejným druhem. Vyvolavatel infekce se nejčastěji uchytí v meziprstích nohou a odtud se přenáší na nehty nohou, vzácněji na ruce nebo do třísel.

Související příspěvky: