Jaké jsou příčiny nedostatku draslíku v krvi?

Obsah

Jaké jsou příčiny nedostatku draslíku v krvi?

Jaké jsou příčiny nedostatku draslíku v krvi?

Nedostatek hladiny draslíku v krvi může narušit správnou funkci svalů žaludku a střev. Pro správné trávení je potřeba zajistit řádné fungování těchto svalů. Jejich špatná funkce může vést k zácpě. Příznakem špatného fungování žaludečních svalů může být nadýmání, bolesti a křeče.

Proč je hladina draslíku v krvi nízká?

Pokud je hladina draslíku v krvi nízká, mozek nedokáže účinně zpracovávat a vysílat signály potřebné pro aktivaci peristaltických pohybů střev. Peristaltika se proto zpomaluje a stejně tak se zpomaluje i trávení potravy, což vede k řadě trávicích potíží, jako jsou nadýmání, plynatost a zácpa ( 9, 10 ).

K nízké úrovni draslíku může vést i Nedostatek kyseliny listové?

K nízké úrovni draslíku může vést také používání některých antibiotik, průjem nebo zvracení, nadměrné užívání laxativ, chronické onemocnění ledvin, poruchy příjmu potravy, nízká hladina hořčíku, nadměrný příjem alkoholu, nadměrné pocení a nedostatek kyseliny listové. Svou hladinu draslíku můžete zjistit pomocí jednoduchého rutinního krevního testu.

Co je draslík?

Draslík je jedním z elektrolytů, který se nachází ve všech buňkách těla, včetně těch svalových a nervových. Pracuje se sodíkem na udržení elektrických nábojů vašich buněk, které řídí svalovou kontrakci a fungování svalů jako takové.

Související příspěvky: