Co jsou komínové roury?

Obsah

Co jsou komínové roury?

Co jsou komínové roury?

Komínové roury - Každá kamna nebo krb potřebují roury, trouby a kouřovody, kterým se ven z domu odvádí spaliny. Komínové roury jsou vyrobené z oceli o síle 1,5 mm a kouřovody o síle 2 mm. Pokud některý (kouřovod) komponent netěsní správně nebo je poškozený, kamna dobře netáhnou. Zplodiny se tak můžou dostat i do místnosti.

Co se týče kouřovodu a komína?

V příliš "širokém" komíně proudí spaliny příliš pomalu a ztrácí tah chladnutím. Tah významně zhoršují dlouhé kouřovody od spotřebičů, úhyby a prudké změny průřezů. Podle typu a výkonu spotřebiče musí být navržen (ověřen) i přívod vzduchu, rozměry, tvar a tepelná izolace kouřovodu a komína.

Jak se staví komínové komíny?

Výrobci se snaží např. snižovat hmotnost prvků i počet nutných elementů, umožnit provádění bez mechanizace a usnadnit povrchovou úpravu. Nové komíny se obvykle staví jako ucelené certifikované komínové systémy od jednoho výrobce, nebo je možno postavit i tzv. individuální komíny.

Jaká je maximální výška komínového průduchu?

Orientačně lze říci, že minimální účinná výška komína je 5 m pro většinu spotřebičů na tuhá paliva a 4 m pro většinu spotřebičů na kapalná a plynná paliva. Průměr komínového průduchu závisí na množství spalin, tedy na výkonu spotřebiče a druhu paliva.

Související příspěvky: