Jak se pěstuje kukuřice na zrno?

Obsah

Jak se pěstuje kukuřice na zrno?

Jak se pěstuje kukuřice na zrno?

Díky velkozrnné kukuřici přestali lidé za potravou kočovat a usadili se jako zemědělci. Na polích se ve velkém pěstuje kukuřice na zrno ( Zea mays indentata ), říká se jí krmná nebo také „koňský zub“, a sice pro podobnost semen se zuby koně.

Jak zaschnou kukuřici zrnka?

Jak zaschnou kukuřici „vlasy“, zkuste rozbalit klas a dloubnout nehtem do zrnka. Pokud je měkké a tekutina vodová, ještě je na sklizeň čas. Ze zralého zrna po narušení prýští mléčná tekutina, zato přezrálé zrno je jen moučnatě škrobovité.

Co je moučná kukuřice?

Moučná kukuřice ( Zea mays amylacea) má měkká zrna složená převážně ze škrobovin. Používá se k výrobě mouky na speciální pečivo (tortilly a podobně), bývá i barevná. U nás se nepěstuje, takže ji uvádím spíše pro zajímavost.

Co je cukrová kukuřice?

Cukrová kukuřice ( Zea mays invar. saccharata) bude zajímat zahrádkáře. Je zařazena mezi zeleninu a konzumuje se syrová nebo na mnoho způsobů v kuchyňské úpravě. Semena obsahují hodně cukru, vitaminu B i vlákniny. Pukancovou kukuřici ( Zea mays everta) znají milovníci popcornu v podobě pražených puklých zrn.

Související příspěvky: