Co je invalidní důchod?

Obsah

Co je invalidní důchod?

Co je invalidní důchod?

Základní informace. Invalidní důchod je jedním z čtyř druhů důchodů českého důchodového systému (vedle důchodu starobního, vdovského, vdoveckého a sirotčího). V závislosti na zjištěném stupni invalidity se invalidní důchod nyní rozlišuje na invalidní důchod pro invaliditu prvního, druhého a třetího stupně.

Jaká je potřebná doba pojištění pro invalidní důchod?

Délka potřebné doby pojištění pro nárok na invalidní důchod je závislá na věku občana: 1 u občanů ve věku nad 28 let činí potřebná doba pojištění 5 roků a zjišťuje se z posledních deseti roků před vznikem... 2 u osob ve věku do 28 let je potřebná doba pojištění kratší; osoby do 20 let činí méně než 1 rok; u osoby od 20 do 22 let... More ...

Jaké jsou procentní výměry invalidního důchodu?

Výše procentní výměry invalidního důchodu se stanoví procentní sazbou za každý celý rok doby pojištění v závislosti na stupni invalidity: 1 u invalidního důchodu pro invaliditu prvního stupně činí 0,5 % z výpočtového základu, 2 u invalidního důchodu pro invaliditu druhého stupně činí 0,75 % výpočtového základu, 3 u invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně 1,5 % výpočtového základu.

Co se týká invalidního důchodu?

Invalidní důchod má dvě části, a to výměru základní a výměru procentní. Základní výměra je jednotná pro všechny důchody. ... Důchodce má povinnost do 8 dnů sdělovat ČSSZ všechny skutečnosti, které mají vliv na důchod a jeho výplatu, tj. zejména změnu adresy, změnu čísla účtu pro zasílání důchodu apod.

Související příspěvky: