Jaké jsou reakce oxidu vápenatého s vodou?

Obsah

Jaké jsou reakce oxidu vápenatého s vodou?

Jaké jsou reakce oxidu vápenatého s vodou?

Pálení se provádí zpravidla při teplotách nad 950°C v šachtových, nebo rotačních pecích, kdy vzniká oxid vápenatý podle rovnice: Reakce oxidu vápenatého s vodou, zvaná hašení vápna, je příkladem hydratační reakce spojené s poměrně velkým vývojem tepla (65 kJ/mol ~ 1160 kJ/kg CaO).

Co je nehašené vápno?

Nehašené vápno, chemicky oxid vápenatý, vzorec CaO, jiným názvem pálené vápno, má bílou barvu a je to žíravá a alkalická krystalická látka. Vyrábí se tepelným rozkladem vápence (tzv. kalcinací) při teplotě vyšší než 825 °C.

Co je hydraulické vápno?

Hydraulické vápno vznikající z méně čistých vápenců s obsahem hydraulických složek, tj. SiO2,Al2O3, Fe2O3 – může tuhnout i pod vodou. Výroba vápna vychází z přírodního vápence. Jedná se o tepelné zpracování uhličitanu vápenatého se stechiometrickým vzorcem CaCO3.

Co jsou anorganické soli vápenaté?

Literatura [ editovat | editovat zdroj] Anorganické soli vápenaté Anorganické soli vápenaté Halogenidy a pseudohalogenidy Fluorid vápenatý ( Ca F 2) • Bromid vápe ... Soli kyslíkatých kyselin (neuvedeny soli ... Chlornan vápenatý (Ca ( O Cl) 2) • Chlor ... Soli tvořené záměnou vodíku ze sloučenin ... Hydrid vápenatý (CaH 2) • Hydroxid vápen ... Jiné Thiosíran vápenatý (Ca S 2 O 3) • Karbid ...

Související příspěvky: