Jaký je systém nemocenského pojištění?

Obsah

Jaký je systém nemocenského pojištění?

Jaký je systém nemocenského pojištění?

Systém nemocenského pojištění je určen pro výdělečně činné osoby, které při ztrátě příjmu v případech tzv. krátkodobých sociálních událostí (dočasné pracovní neschopnosti z důvodu nemoci nebo úrazu či karantény, ošetřování člena rodiny, těhotenství a mateřství, péče o dítě) zabezpečuje ...

Kdo jsou zaměstnanci nemocenského pojištění?

Nemocenského pojištění jsou účastni zaměstnanci (kam řadíme i příslušníky ozbrojených sil a bezpečnostních sborů) a osoby samostatně výdělečně činné (dále jen „OSVČ“). Zaměstnanci jsou povinně účastni nemocenského pojištění, na rozdíl od OSVČ, jejichž nemocenské pojištění zůstává dobrovolné. Od 1. 1.

Jaký je minimální základ pojistného na nemocenské pojištění?

Minimální měsíční základ, který si může OSVČ určit pro placení pojistného na nemocenské pojištění, činil 5 000 Kč od 1. 1. 2012 do 31.12.2018, od 1. 1. 2019 činí 6 000 Kč. Sazba pojistného činí 2,1 % a minimální pojistné na nemocenské pojištění je v roce 2020 stanoveno na 126 Kč.

Jak vzniká účast na nemocenském pojištění?

Povinná účast na nemocenském pojištění vzniká u zaměstnance (s výjimkou zaměstnance činného na základě dohody o provedení práce), pokud splňuje podmínky stanovené zákonem o nemocenském pojištění. Jedná se o dvě základní podmínky, a to o:

Související příspěvky: