Jaké jsou Využití kyseliny sírové?

Obsah

Jaké jsou Využití kyseliny sírové?

Jaké jsou Využití kyseliny sírové?

Využití kyseliny sírové je velmi široké. Používá se zejména při výrobě průmyslových hnojiv, pigmentů, plastů, barviv, léčiv, výbušnin. Dále má využití v papírenském, textilním i potravinářském průmyslu, při úpravě rud, zpracování ropy, sušení a odvodňování látek, při úpravě pH vody.

Kdo je kyselina sírová?

Kyselina sírová je jednou z nejdůležitějších anorganických kyselin. V učebnicích chemie je popisován především kontaktní způsob výroby, schéma je však uvedeno pouze v učebnici [1]). Pozn.: Stále v některých učebnicích uváděný zastaralý tzv. nitrózní způsob výroby H 2 SO 4 založený na oxidaci SO 2 pomocí NO 2 (zjednodušeně: SO 2 + NO 2 → SO 3

Jaký je kontaktní způsob výroby kyseliny sírové?

Teoretické poznatky k problematice Kontaktní způsob výroby kyseliny sírové 3. Náměty na praktická cvičení k tématu 4. Pracovní listy pro žáka 5. Metodika pro hodinu základního typu 6. Metodika pro laboratorní cvičení 7. Použitá literatura a elektronické zdroje Výroba kyseliny sírové © Prášilová, Kameníček 3 1.

Kdo je vhodným katalyzátorem kyseliny sírové?

kontaktems vhodným katalyzátorem. Základní surovinou pro výrobu kyseliny sírové v České republice je elementární síra těžená v Polsku. Ve světě se využívá nejen síra těžená, ale také získaná při čištění zemního plynu, z koksoven a jiných odsiřovacích procesů.

Související příspěvky: