Jak si stanovit dávky hnojiv na zahradě?

Obsah

Jak si stanovit dávky hnojiv na zahradě?

Jak si stanovit dávky hnojiv na zahradě?

Pak bude nejlépe, když si necháte udělat půdní rozbor, z jehož výsledků se dozvíte, který prvek zelenině na vaší zahradě chybí. Podle toho si můžete stanovit přesnější dávky hnojiv i termíny jednotlivých aplikací přihnojování.

Jaké hnojivo můžete použít po vyloučení umělých hnojiv?

V nabídce tak po vyloučení umělých hnojiv zůstává čerstvá chlévská mrva nebo sušený hnůj (koňský, kravský, drůbeží). Chováte-li drůbež, máte možnost vytvořit hnojivo z jejího naloženého trusu.

Jak vytvořit hnojivo pro drůbež?

Chováte-li drůbež, máte možnost vytvořit hnojivo z jejího naloženého trusu. Všestranně využitelným hnojivem je dobrý, uleželý kompost. Potřebuje k vyzrání zpravidla tři roky (pokud nepoužijete urychlovače zrání kompostu), přičemž alespoň jednou za tuto dobu by měl být přeházený. Provzdušní se tak a obohatí o půdní bakterie.

Proč je dusíkatá hnojiva vhodná do výsevy?

Dusíkatá hnojiva ani kompost nejsou vůbec vhodná k zapravení do půdy před výsevy a těsně před výsadbou raných a rychlených zelenin. Vysoký obsah dusíku přijímaný z půdy se v uzavřeném prostoru skleníků ukládá v zelenině ve formě dusičnanů, kvalita výpěstků se snižuje.

Související příspěvky: