Jaká je velikost pyramidy v Gíze?

Obsah

Jaká je velikost pyramidy v Gíze?

Jaká je velikost pyramidy v Gíze?

Podle odhadů se Velká pyramida v Gíze skládá ze 2,3 milionů kamenných bloků, které váží od 2 do 30 tun. Některé dokonce váží přes 50 tun. Dříve byly pyramidy pokryty dekorativním kamenem, z vysoce leštěného bílého vápence. Tyto kameny odrážely sluneční světlo a pyramidy díky nim zářily jako drahokamy.

Kdo postavil pyramidu v Gíze?

Velká pyramida v Gíze je nejstarší ze sedmi divů světa a poslední aktuálně existující. Odhad počtu pracovníků, kteří pyramidy stavěli, se velmi liší. Předpokládá se však, že se na stavbě podílelo nejméně 100 000 lidí. Pyramidy v Gíze chrání Velkou sfingu, největší monolitní sochu na světě.

Kde jsou egyptské pyramidy?

Všechny egyptské pyramidy byly postaveny na západním břehu řeky Nil, který je v egyptské mytologii po západu slunce spojován s říší mrtvých. Staří Egypťané pohřbívali své ušlechtilé občany v pyramidách s pohřebními dary.

Co je pyramida?

Pyramida (z řeckého πυραμίς, pyramis) je jehlanovitá stavba. Základem pyramid bývá zpravidla čtyřúhelník nebo trojúhelník, obecně to však může být jakýkoliv polygon. To znamená, že pyramida má obvykle tři nebo čtyři strany. Tyto strany musí být trojúhelníkové.

Související příspěvky: