Jaké jsou daňové a nedaňové výdaje?

Obsah

Jaké jsou daňové a nedaňové výdaje?

Jaké jsou daňové a nedaňové výdaje?

Ať už jako OSVČ vedete účetnictví nebo daňovou evidenci, tak musíte výdaje (náklady) rozlišovat na daňové a nedaňové. Nedaňové výdaje (náklady) vám sice snižují zisk, ale rozhodně vám nesnižují daňový základ.

Jak poznat daňové výdaje?

Víte, jak poznat daňové výdaje? Ať už jako OSVČ vedete účetnictví nebo daňovou evidenci, tak musíte výdaje (náklady) rozlišovat na daňové a nedaňové. Nedaňové výdaje (náklady) vám sice snižují zisk, ale rozhodně vám nesnižují daňový základ. Které výdaje jsou daňové a které nedaňové?

Jak se uplatňuje daňové zvýhodnění dítěte?

Zaměstnaný rodič uplatňuje daňové zvýhodnění měsíčně při výpočtu čisté měsíční mzdy, OSVČ poté za celý kalendářní rok. Měsíční daňové zvýhodnění v roce 2020 na první dítě činí 1 267 korun, na druhé dítě 1 617 korun a na třetí a další dítě 2 017 korun.

Co je daňová ztráta?

Daňová ztráta je situace, kdy jsou daňové výdaje (náklady) vyšší než daňové příjmy (výnosy). Může nastat stav, že právnická osoba má účetní výsledek kladný, ale přesto dosáhne daňové ztráty (pochopitelně to může být, a často i bývá, naopak, tedy že účetně ztrátová firma vykazuje kladný daňový základ).

Související příspěvky: